Cal Escori

Cal Escori és un projecte de turisme rural que vol oferir tot un ventall de propostes relacionades amb el mon rural i l’entorn del Penedès i Camp de Tarragona.A banda de l’allotjament i una estança agradable a Cal Escori, casa pairal del poble de Masllorenç recentment remodelada, on gaudirem de l’ambient i elements que caracteritzaven la societat rural catalana del segle XIX, també oferim quatre sales ben diferents en quant a arquitectura, decoració i ambient, on proposem la possibilitat de fer-ne menjars per a grups, xerrades, exposicions, cursos i esdeveniments socials.

També volem oferir estances de caps de setmana, on poder fer visites guiades als espais més representatius del Cister, de la Tarragona Romana, cursos de fotografia i excursions i sortides de natura per l’entorn de la serra del Montmell i les altes valls del riu Gaià.

Estarem al carrer major de Masllorenç, petit poble situat a cavall de les comarques de l’Alt Camp, el Tarragonès i el Baix Penedès, al qual pertany administrativament. El poble, és un dels pocs llocs de la comarca, que no s’ha vist afectat pel boom immobiliari dels darrers anys, mantenint l’estructura de poble i sent un racó on es respira tranquil·litat i alhora, trobarem un clima agradable fora de la xafogor marina i dels calors de terra endins. El fet d’estar situat entre les tres comarques, permet fer sortides a llocs molt variats, tot fent petits desplaçaments. La recent inauguració del nou traçat de la carretera C-51, entre Valls i el Vendrell, permet fer el trajecte de forma còmoda i en pocs minuts, sent ara de 10 minuts per anar-hi al Vendrell i 15 a Valls.

Amb tot, l’objectiu principal del projecte, és fer que l’estada a Cal Escori sigui agradable, diferent i enriquidora, tot oferint informació important de l’entorn i de les possibilitats de fer activitats de tot tipus, adaptades als gustos i necessitats personals dels visitants.

Cal Escori, és una gran casa pairal situada al carrer Major de Masllorenç, al costa de l’església i que datem a les acaballes del 1700. L’Edifici va rebre successives modificacions i ampliacions, com hem pogut comprovar mentre efectuàvem les obres d’adaptació als nous temps i normatives. A finals de 1800, la casa ja pertanyia a la família Magrinyà, els nostres avantpassats, havent arribat fins als nostres dies nombrosa documentació, quadres i fotografies. L’edifici, era adaptat a les diferents necessitats de l’època i de la vida a l’entorn del camp, i en consonància a una família benestant, propietària de molts jornals de terra al voltant de Masllorenç.
Així, trobem elements que s’han mantingut inalterats, com la premsa d’oli i cinc grans cups enrajolats, que fins i tot tenen el seu nom propi. La sala de les arcades, on encara és manté en perfecte estat de funcionament un antic forn de llenya en volta circular, també la bàscula i balances de pesar el gra i tot tipus d’estris del camp d’aquella època. Un dels elements a destacar és el Celler en volta de canó sota de la casa , amb els rails i bots de vi.
L’edifici, que ha estat adaptat com a casa de turisme rural, tot mantenint les estructures i els elements més destacats, però afegint tot allò necessari per donar resposta a les exigències i necessitats de la nostra societat, disposa d’habitacions dobles amb bany, la cuina menjador amb alguns dels elements conservats com la pica de pedra treballada pels picapedres del poble, la cuina de ferro colat. Una gran terrassa amb piscina, zona enjardinada i diferents sales, tant d’ambient antic com modern, adaptades per a diferents activitats, i tot, decorat amb elements i estris que hi havia a la casa. Així, trobarem vaixelles i cristalleries, molinets, morters, roba blanca de fil i els mobles de aquella època.
Un exemple de l’actual restauració han estat les golfes, que tot i mantenir els antics cabirons de fusta i els finestrals en volta, s’han reconvertit en una gran sala que permet fer activitats com ara cursos, xerrades i conferències.
Tota la casa respira un ambient de tranquil·litat i llum, que invita a passejar pausadament pels seus racons.